ניתוח השתלת עצם עשוי להידרש כתנאי להשתלת שיניים, במקרים של אובדן עצם מאסיבי, שהוביל לצפיפות עצם נמוכה שאינה מאפשרת את ביצוע ההשתלה.
השתלת עצם במרפאות מדיקאלאס בעפולה ובמגדל העמק, מתבצעת בהליך כירורגי מוקפד ומקצועי, לאחר ייעוץ ואבחון, בביצועו של רופא שיניים מומחה בתחום כירורגיית הפה והלסת, במרפאת שיניים מאובזרת, בשילוב מכשירי סריקה ואבחון דיגיטליים ותחת סטריליות מלאה.
מדוע נדרשת השתלת עצם בפה
השיניים בפה הן בבחינת עצם, אשר תפקודן מותנה באחיזה בניתנת להם על ידי החניכיים, שמטבען מכילות עצם חזקה ויציבה אשר מספקת את האחיזה הנדרשת. ללא אותה אחיזה, כאשר צפיפות העצם נשחקת, לשן אין את הבסיס הנדרש ליציבותה, והיא תיחלש, תסבול מתזוזות ועד לנשירת שיניים.
בין הסיבות לאובדן העצם הטבעית והצורך בניתוח השתלת עצם:
- אובדן שיניים– העצם בחניכיים פועלת תחת חוק שימור האנרגיה, וככל שהיא משמשת לאחיזה בשיניים טבעיות ומתפקדות, היא נוטה להשתמר. אובדן של שיניים טבעיות, בעקבות חבלה, אירוע טראומה או מסיבה אחרת, יוביל לשחיקת העצם ואובדנה, בתהליך של ספיגה טבעית.
- מחלות חניכיים– מחלות חניכיים וזיהום בחניכיים שאינם מטופלים לתקופה ממושכת עשויים להוביל לאובדן של צפיפות העצם הטבעית ולהיחלשות השיניים.
- הקרנות וטיפולים רפואיים– מחלות כרוניות, מחלות אונקולוגיות, שימוש קבוע בתרופות מסוימות וביצוע הקרנות באזור הראש והצוואר, יביאו לפגיעה באיכות ובצפיפות העצם ולאובדן אשר יצריך השתלת עצם בחניכיים לצורך אחיזה בשיניים.
- סינוס נמוך– סינוס נמוך במערות הפנים עשוי להביא לפגיעה בעצם שבלסת העליונה, בחניכיים הממוקמות מעל שורש השן.
- גנטיקה– צפיפות העצם בחניכיים ובגוף בכלל עשויה להיחלש ולהיפגע כתוצאה ממצב אנטומי ומטען גנטי.
מדיקלאס בעמק- תהליך אבחון, השתלת עצם בחניכיים והשתלות שיניים מתקדמות בכל טכניקות הטיפול החדשניות ביותר
השתלות שיניים מיועדות לספק מענה למטופלים בעלי שיניים טבעיות פגועות וחולות שאינן ניתנות לשיקום בהליכים אחרים, וכן למטופלים שאיבדו שיניים ממגוון סיבות. ההשתלה מאפשרת שחזור של שיניים טבעיות, מתפקדות, במראה טבעי.
השתלת השיניים המסורתית מתבצעת באמצעות החדרת שתל זעיר מטיטניום- חומר מתכתי, סטרילי, בעל יכולת להיספג בגוף, באמצעות הברגה מדויקת, וכיסוי שלו עם כתר שן מחרסינה או מזירקוניה- חומרים לבנים, עמידים, המדמים את הרכב השן הטבעית.
שלבי התהליך:
בדיקה ואבחון- בדיקת רופא הכוללת: בדיקה מקומית, צילומי שיניים פנורמיים וסריקה של מצב הפה, מצב העצם, מיקום השיניים הקיימות, לקבלת תמונה אנטומית מלאה.
המלצה לתכנית טיפול- בהתאם לממצאי הבדיקה, וככל שלא ניתן לשקם שיניים קיימות, ימליץ הרופא על תכנית הטיפול: כמות השיניים שיש צורך להשתיל בפה, מיקום, סוג השתלת השיניים המומלצת, מצב צפיפות העצם וצורך בביצוע השתלת עצם לסת עליונה, השתלת עצם לסת תחתונה, או במקרה הצורך השתלת עצם בשתי הלסתות.
סדרת מפגשים טיפוליים- סדרת מפגשים טיפוליים לביצוע ההליך בשלבים בהתאם לתכנית הטיפול:
- עקירת שיניים חולות ופגועות על פי צורך
- ניקוי, שיקום והבראה של החניכיים
- השתלת עצם לאחר עקירה בהליך כירורגי בהרדמה מקומית
- החלמה והמתנה לספיגת העצם
- בהתאם לספיגת העצם בחניכיים- ביצוע ההשתלה: החדרת השתל.
- המתנה לקליטת השתל והשתלבותו בחניכיים
- חשיפת שתלים
- יצירת מבנה שן וחיפוי באמצעות כתרים
- מעקב וביקורת
גם במקרים בהם המטופל מחוסר שיניים, לרוב תידרש פעולת עקירה וחילוץ של שאריות השן שנותרו בחניכיים. ייתכנו מקרים בהם השתלת העצם תתבצע במעמד עקירת השיניים במקום, ומקרים בהם יהיה צורך בביצוע השתלת עצם לאחר עקירה והחלמה של החניכיים, בהתאם למבנה האנטומי, להיקף הפגיעה ברקמות ולשיקול הרופא המטפל.
כיצד מתבצעת השתלת העצם בפה
השתלת עצם מתבצעת בהליך כירורגי פולשני עדין. לרוב ההליך מתבצע תחת הרדמה מקומית בלבד, אולם ניתן לבחור ולבצע את ההליך תחת סדציה- שמספקת טשטוש כללי עמוק. בהתאם לנתוני הבדיקות המקדימות והצילומים, הרופא המטפל- כירורג פה ולסת מוסמך, יבצע חיתוך זעיר בחניכיים, חיטוי ושטיפה, והחדרה של חומר גרגירי המיועד לשחזר את העצם הטבעית. החומר הגרגירי כולל רכיבים סינטטיים מחומרים בעלי תאימות ביולוגית, או לחילופין רכיבים מן החי. במקרים בהם קיים חשש מדחייה של העצם מחומר זר, ניתן להפיק רכיבי עצם באמצעות נטילת בסיס עצם מגוף המטופל עצמו.
השתלת עצם בחניכיים מתבצעת תחת סטריליות מלאה.
לאחר החדרת העצם מבצע הרופא הליך כיסוי שנועד לצורך הגנה על העצם המושתלת ,למניעת נדידה שלה, על ידי יישום של כיסוי בממברנה- כיסוי מעטפת ייחודי המכיל ריכוז גבוה של קולגן. הכיסוי יסייע לפעילות ספיגה וקליטה של העצם בחניכיים, ולחיזוק מבנה החניכיים. בתום הפעולה וההליך הכירורגי יבצע הרופא סגירה מלאה של החניכיים באמצעות תפרים זעירים אשר נספגים בחניכיים ובגוף לאחר האיחוי הטבעי של הרקמות והחניכיים. ניתוח השתלת עצם בחניכיים אורך בין 90-120 דקות, לאחר הניתוח המטופל יישאר במרפאה למשך כשעתיים נוספות לצורך התאוששות ובקרה.
תקופת החלמה
לאחר הניתוח על המטופל ליטול תרופות אנטיביוטיות במרשם רופא, למניעת היווצרות של דלקת חניכיים, וכנגד סיכוני התפתחות של זיהום. תקופת ההחלמה לאחר השתלת עצם אורכת כשבועיים, במהלכם יש להקפיד על הימנעות מפעילות ומנוחה, אכילת מזונות רכים, נטילת אנטיביוטיקה בהתאם להמלצת הרופא.
במהלך הימים הראשונים צפוי המטופל לחוש רגישות וכאב, תחושת נפיחות והיווצרות בצקות בפה. ניתן ואף מומלץ להסתייע במשככי כאבים מקומיים עד להקלה ולהחלמה.
הזמן הנדרש לספיגת העצם בחניכיים ולהמשך התהליך הוא מספר חודשים, בהם העצם המושתלת עוברת הליך של ספיגה ביולוגית טבעית בחניכיים. אורך תהליך זה עשוי להשתנות בין מטופלים, בהתאם למצבם הרפואי, גילם, היקף המחסור בעצם וכמות העצם המושתלת ונסיבות נוספות.
השתלת עצם סיכונים
השתלת עצם נחשבת להליך רפואי בטוח, בעל סיכויי הצלחה גבוהים במיוחד. הסיכונים הקיימים נוגעים להיווצרות של זיהום בחניכיים בשל כשלים וחוסר סטריליות בהליך עצמו, ובמקרים נדירים של דחיית העצם ואי ספיגה שלה בחניכיים.
מרפאות מדיקלאס בעמק מספקות מענה רפואי מקצועי ומותאם אישית, טיפולי השתלת עצם, השתלות שיניים מתקדמות המספקות חלופה לצורכי ההשתלה ומענים נוספים, לטיפולי שיניים בטוחים, חוויית טיפול נוחה ופתרונות לכל בעיה רפואית או אסתטית ברפואת הפה והלסת